Kuchenne rewolucje Małego Artysty
Zajęcia te mają na celu nauczyć dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcić przedszkolaki do zdrowego odżywiania pokazując, że to, co jest zdrowe może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować. Dzięki warsztatom kulinarnym dzieci rozwiną nawyki racjonalnego i zdrowego odżywiania, nabędą umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwiną swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznają się z zasadami savoir- vivre przy stole. Wspólne przyrządzanie posiłków będzie również okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi.Cele projektu:
1. Rozwijanie samodzielności dzieci związanej z przygotowywaniem prostych posiłków;
2. Kształtowanie pozytywnych nawyków żywieniowych;
3. Zapoznanie dzieci z zasadami bezpieczeństwa obowiązującymi w kuchni;
4. Wdrażanie do sprzątania po zakończonej pracy;
5. Pogłębianie ciekawości oraz kreatywności dzieci;
6. Zapoznanie dzieci z pojęciami: witaminy, piramida zdrowego żywienia;
7. Zapoznanie dzieci z zawodem dietetyka i kucharki.